Waar geef jij je €160 het liefst aan uit?

  • A Toffe gadget
  • B Vette sneakers
  • C Compleet nieuwe outfit
  • D Het checken van je telefoon op de fiets

Die laatste optie heb je waarschijnlijk niet gekozen. Wist je dat je een boete van €160 krijgt als je je telefoon vasthoudt terwijl je fietst? Ben je tussen de 12 en 16 jaar? Dan is de boete €80. Beter geef jij je geld uit aan leuke dingen!

Hoe zit het nou precies?

Het is verboden om elektronische apparaten vast te houden terwijl je fietst. Dus ook je mobiele telefoon. Ook als je er geen gebruik van maakt. Even snel op een berichtje reageren als je voor het stoplicht of een brug stilstaat, mag wél.

Lees hier hoe gevaarlijk het is om je telefoon te gebruiken op de fiets. En ontvang tips om afleiding door je telefoon te weerstaan. Zo geef jij €160 uit aan leuke dingen!

Waarom is je telefoon zo gevaarlijk als je fietst

Je kent het vast wel. Tijdens het fietsen krijg je een appje of je wordt gebeld. De verleiding is groot om even snel het berichtje te lezen of het telefoontje te beantwoorden. Misschien omdat je niets wilt missen. Of omdat je je vrienden niet wilt laten wachten. Laat je telefoon tóch lekker in je tas zitten! Je vrienden vinden het belangrijker dat jij veilig thuiskomt, dan dat je direct reageert op een berichtje.

Bij één op de drie fietsongelukken met jongeren speelt het gebruik van een mobiele telefoon een rol. Dat blijkt uit onderzoek van TeamAlert. Het beste en veiligste is dus om je telefoon lekker in je broekzak of tas te laten zitten.

Waarom je telefoon op de fiets voor gevaarlijke situaties zorgt? Nou, omdat...

je gaat slingeren op de fiets en obstakels zoals paaltjes en hekjes makkelijk over het hoofd ziet. Voor je het weet, lig je op de grond.

je plotseling op de verkeerde weghelft belandt, tegen de richting in fietst en dan zomaar een botsing kunt veroorzaken.

je gemakkelijk een kruispunt over het hoofd ziet als je op je telefoon kijkt. Een ongeluk is dan zo gebeurd.

Maak het jezelf lekker makkelijk

Snel afgeleid door je telefoon? Vind je het lastig je telefoon even los te laten? Zo maak je het jezelf net even íets makkelijker om die telefoon niet te pakken als je fietst.

Zet je mobiel op stil en stop hem in je tas of broekzak. Zonder geluid en beeld kun je je notificaties makkelijker negeren.

Stel de MONO-app in. Deze app dempt automatisch inkomende berichten. Lekker rustig!

Muziekje onderweg? Navigatie aan?
Dat mag! Maar doe het wel veilig.
Hoe? Nou zo:

  • Bel handsfree met oordopjes of hoofdtelefoon. En zet hem niet té hard 😉. Omgevingsgeluiden zijn wél belangrijk om te kunnen horen.
  • Gebruik een telefoonhouder aan je stuur om handsfree te navigeren. Wel éérst je navigatie aanzetten en dán op de fiets stappen natuurlijk.
  • Zet je favoriete nummers in jouw eigen playlist. Dan hoef je onderweg niet op zoek naar toffe nummers en kun je je telefoon lekker in je zak laten zitten.